Lastig gesprek

Ik zag hem in de rondes voor onze kennismaking al steeds dichterbij komen. Ik zat aan tafeltje 6, hij stond bij tafeltje 3. Ik dacht nog: misschien pakt hij steeds willekeurig een ander tafeltje, maar nee, hij schoof keurig iedere ronde op naar het volgende tafeltje. Toen zat hij ineens tegenover mij. Ik dacht: hij leidt het nog wel even in… we gaan eerst even echt kennismaken. Maar niets ervan, hij drukte zijn apparaat meteen onder mijn snufferd. Heel even dacht ik nog: wil ik dit wel? Ik kan ook gewoon nee zeggen. Ik herpakte mezelf: kom op Shamal, uit die comfortzone! Dit is de ultieme test, als je het tegen 150 ondernemers kunt vertellen, kun je het ook tegen een microfoon. In paniek riep ik mijn hulplijn:

Wat zou ik als trainingsacteur nu doen?


Lees het het hele artikel...

Succesrecept voor iedere training

Ik ben dol op koken. Ik ga er helemaal in op met liefde en aandacht voor het product . Ook ontspant het me. Het leukste is om daarna andere lekkerbekken mijn creaties voor te schotelen. Laatst bakte ik een tomatenbrood voor mijn dinergasten. Ik had veel zorg aan de bereiding en de presentatie besteed. Vol verwachting sneed ik mijn meesterwerk aan. Bij de eerste hap keek iedereen bedompt. Wat bleek? In al mijn ontspannenheid was ik vergeten zout aan het deeg toe te voegen. Ik vergat een klein basisingrediënt, maar daardoor smaakte mijn brood een stuk minder lekker.

Mijn tomatenbrood doet mij denken aan een training. Een training is namelijk net een recept. Iedere fase (ingrediënt) draagt bij aan leren (smaak) en motiveren (presentatie). Valt er een ingrediënt weg? Dan heeft dit direct gevolgen op de effectiviteit van je training.

Een goede training kent minimaal de volgende basisingrediënten (fasen)*:


Lees het het hele artikel...