Kerstbomen rausen: een oude Haagse traditie waarbij groepen jongeren kerstbomen en hout verzamelden om op 1 januari het vreugdevuur op het lokale pleintje mee te ontstoken. Het was een soort levend stratego waarbij de oorlog tussen diverse groepen regelmatig letterlijk werd uitgevochten. Deze hobby liep eind jaren 80 verder uit de hand. Hele auto’s werden het fik op geduwd en vele ruiten sneuvelden ieder jaar. De gemeente nam toen maatregelen. Sinds de jaren 90 vinden er 2 vuren op het strand plaats.

Diverse groeperingen hebben de handen ineengeslagen en er heeft een professionaliseringslag plaats gevonden waar menig bedrijf jaloers op zal zijn. De jongeren hebben te maken met diverse actoren en belangen zoals gemeente, omwonenden en leveranciers. Ze zoeken sponsoring en de logistiek vereist een doordachte strategie. Op ‘de bouw’, die maar liefst 5 dagen duurt, heerst een vrolijke sfeer en samen worden alle klussen geklaard. Verantwoordelijkheid ligt laag in de organisatie want iedereen streeft naar hetzelfde doel.

Kortom: van gasten die vroeger maar ‘op straat hingen’ en ‘de buurt onveilig maakten’ zijn deze jongeren uitgegroeid naar een hecht team met gezamenlijke verantwoordelijkheid en taken. Een ervaring voor het leven die kracht geeft aan de identiteit en toekomst van ieder individu. En nu de grote vraag: welk team wint dit jaar de competitie: Duindorp of Scheveningen? Interessant detail: het gaat niet alleen meer om de hoogte van de stapel, maar ook om de constructie. Zet m op dames & heren!