Met Shamal biedt leerervaringen toegespitst op organisaties en teams die te maken hebben met gedragsverandering. Daarbij staat het waarheidsgetrouw nabootsen van de eigen werkpraktijk centraal. De naam ‘Met Shamal’ zegt het al: we gaan sámen aan de slag! Open communicatie, energie en flexibiliteit zijn belangrijke kernwaarden van onze samenwerking. Hieronder lees je hoe een Met Shamal-leerervaring vorm krijgt, van intake tot nazorg.
Ik ben een OEN
Als je als potentiële opdrachtgever met een vraag bij mij komt, schakel ik in mijn OEN-stand. Dat wil zeggen dat ik OPEN uitvraag welke behoeften er zijn. Hierdoor hebben we een EERLIJK gesprek met elkaar. Ook ben ik NIEUWSGIERIG naar wat er speelt in de organisatie. En naar de drijfveren van het team dat aan de slag wil met ervarend leren.
Op verkenningstocht
Ik reik niet meteen een oplossing aan, maar verken eerst de onderliggende vraag. Dit betekent: doorvragen tot boven tafel komt waar kansen voor de organisatie en het team liggen. Ik ga hierover niet alleen met potentiële opdrachtgevers in gesprek. Ik luister ook naar hoe de vlag erbij hangt bij de deelnemers. Zo kom ik erachter of een ontwikkeldoel breed herkend en gedragen wordt. Dit zorgt voor vertrouwen en motivatie bij de deelnemers om van de leerervaring een succes te maken.
Vaststellen programma
Zodra het doel van de leerervaring helder is, ga ik aan de slag met het programma. Ik kijk bijvoorbeeld welke werkvorm en oefenmethode het beste past bij de behoefte van de groep en individuele deelnemers. Er zijn verschillende mogelijkheden: een event, game, teamontwikkeling, trainingsacteren of scènes op maat. In overleg ontwikkel ik ook graag andere ervaringen, toegespitst op wat er wordt gevraagd. Ik adviseer je hier graag over!
Vooraf motiveren van deelnemers
Vooraf prikkel en motiveer ik deelnemers om hun betrokkenheid te vergroten. Dit doe ik bijvoorbeeld via korte opdrachten, een video of speelse aanwijzingen die ‘opeens’ opduiken op de werkvloer. Dit zorgt ervoor dat deelnemers goed voorbereid zijn en met een positieve mindset aan de ervaring kunnen deelnemen.
De grote dag!
Tijdens de leerervaring gaan we met elkaar aan de slag en oefenen we met nieuw gedrag. Dit doen we volgens de 6 leerervaring-pijlers die elke Met Shamal-ervaring kenmerken.
Het geleerde vasthouden
In iedere leerervaring is ruimte voor reflectie. Tijdens deze reflectiemomenten benoemen deelnemers wat ze hebben geleerd. En ze formuleren doelen en concrete stappen die ze op de werkvloer gaan inzetten. Met Shamal heeft verschillende hulpmiddelen om de goede voornemens ook op de werkvloer levend te houden. Denk aan praktijkopdrachten of mini-games die deelnemers zelfstandig kunnen uitvoeren.
Welke leerervaring past het beste bij jouw team?