Eerste Hulp Bij Weerstand

weerstand

Klantvraag
Een onafhankelijke kennisorganisatie binnen het publieke domein vroeg Met Shamal een workshop over weerstand te verzorgen. Bij de organisatie werken vakinhoudelijke professionals die naast hun beleids- en projectwerkzaamheden ook kennissessies en trainingen begeleiden. Ondanks hun ruime kennis en ervaring, ervaarden deze professionals tijdens bijeenkomsten soms weerstand.

Analyse
Tijdens het intakegesprek met de opdrachtgever bleek dat de professionals veelal vanuit inhoudsniveau reageerden op weerstand. Dit resulteerde in herhalen, beargumenteren en overtuigen, wat juist de weerstand versterkt. Voorafgaand aan de workshop vroeg Met Shamal de deelnemers via een vragenlijst naar situaties waarin zij weerstand ervaarden. Hierdoor kon de workshop goed aansluiten op de dagelijkse praktijk.

De workshop
Met Shamal vond het belangrijk om eerst een stap terug te gaan. Wat is weerstand en hoe herken je dit? Zo leerden deelnemers dat weerstand meer is dan een discussie en zich vaker voordoet dan je denkt. Ook onderzochten ze welke type weerstand zij hinderlijk vinden en mochten alle deelnemers op de meest ‘foute’ manier reageren op weerstand. Dat zorgde voor een hoop hilariteit en nodigde uit om samen te experimenteren hoe je wel effectief op weerstand kunt reageren.

Resultaat
De workshop heeft de professionals bewustgemaakt van de invloed die ze kunnen uitoefenen in de verschillende weerstandstadia. Ze begrijpen dat hun eigen gedrag de sleutel is om een lastige situatie te doorbreken. Bovendien hebben ze door zelf te oefenen praktische handvaten aangereikt gekregen om te reageren op weerstand. Wegens succes is de workshop 3 keer herhaald, zodat alle medewerkers konden deelnemen.

Reacties deelnemers
‘Ik vond het een superleuke workshop, waarvan ik merk dat hij echt blijft hangen door het vele oefenen.’

‘Veel bruikbare technieken die zowel zakelijk als privé van pas zullen komen.’

‘Leuk, nuttig en verfrissend! Een andere manier van kijken naar weerstand.’

 

Terug naar alle Leervaringen